Καλώς ήρθες Φλεβάρη μας

Ήρθε και ο Φλεβάρης! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Κουτσοφλέβαρο τον αποκαλούν, αλλά κάνει σε ολόκληρο τον κόσμο πανηγυρικά την είσοδό του!

Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ιρλανδία, οι Κέλτες γιόρταζαν το Ίμπολκ που ήταν συνδεδεμένο με τελετές γονιμότητας. I mbolg σημαίνει στην κοιλιά και αναφέρεται στην γέννα των προβάτων. Είναι όμως και κελτικός όρος που αναφέρεται στην άνοιξη. Σύμφωνα με το χριστιανικό ημερολόγιο η 1η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί σαν εορτή της Αγίας Μπρίγκιντ, που είναι η προστάτιδα των σιδηρουργών και της φωτιάς, της γιατρειάς και της γονιμότητας. Και σίγουρα από την πρώτη μέρα της άνοιξης η φωτεινότητα του ήλιου ακολουθεί αυξητική πορεία τους επόμενους μήνες. Η λαϊκή παράδοση θέλει τα νεαρά κορίτσια του χωριού να φτιάχνουν μια κούκλα από καλαμπόκι, ενώ οι ηλικιωμένες γυναίκες ένα κρεβάτι για να ξαπλώσει η Αγία Μπρίγκιντ. Την παραμονή της γιορτής, την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου, οι νεαρές κοπέλες συναντιούνται στο σπίτι της κούκλας για αγρυπνία.

Στις Βόρειες Πολιτείες της Αμερικής και ιδιαίτερα στην Πενσυλβάνια η δεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου είναι Ημέρα της Μαρμότας. Σύμφωνα με το έθιμο αν ένα είδος σκίουρου, η μορμότα, αναγνωρίσει τη σκιά της, σημαίνει ότι ο χειμώνας έχει πρακτικά τελειώσει, ενώ αν επιστρέψει πίσω στη φωλιά της, ο χειμώνας θα διαρκέσει ακόμη έξι εβδομάδες.

Η Υπαπαντή του Κυρίου στις 2 Φεβρουαρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Δεσποτική γιορτή της Ορθοδοξίας που σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Τον Ιωσήφ και την Μαρία τους προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος παίρνοντας τον Ιησού στην αγκαλιά του, αναφώνησε «Νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα!»

Σύμφωνα δε πάλι με τις μετεωρολογικές προβλέψεις «Καλοκαιρία της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας» και «Ο,τι καιρό κάνει της Παπαντής, θα τον κάμει σαράντα μέρες».

Θεωρούσα παλιότερα καθαρά παραδοσιακό έθιμο τον σαραντισμό, μέχρι που έγινα κι εγώ πρώτη φορά μητέρα και άκουσα από το γυναικολόγο μου να μου λέει ότι στα 40 θα έχουμε την πλήρη εικόνα της υγείας σας. Τελικά το 40 αναδεικνύεται αριθμός που τον απαντούμε συχνά. Σαραντισμός στη γέννα, στα 40 το μνημόσυνο, οι Άγιοι σαράντα μάρτυρες, τα 40 παλικάρια από τη Λειβαδιά. Ακόμη και ο Ελληνικός κινηματογράφος έχει ασχοληθεί με το θέμα, με τη δεσποινίδα ετών 39 και την αξέχαστη Βλαχοπούλου στην τρελή σαραντάρα. Τα χρόνια περνάνε και μπορεί το άσμα να τονίζει ότι οι σαραντάρες είναι δύο εικοσάρες, αλλά πολύ φοβάμαι ότι εννοεί ότι έχουν τα διπλάσια προβλήματα υγείας και όχι μόνο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλες της μαμάδες, γιατί σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει και τιμά τη μητέρα. Και η Ελληνίδα μάνα αγαπά τα παιδιά της και τα προσέχει όχι μόνο μέχρι να σαραντίσουν, αλλά μέχρι να σαρανταρίσουν.

Βασιλική Γκουντσίδου

Η Βασιλική Γκουντσίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Σπούδασε Φυσική στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές και ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ορίστηκε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το Cyberbullying, τη θυματοποίηση σχετικά με την εμφάνιση (Appearance Matters) και τον ψηφιακό αποκλεισμό των ηλικιωμένων (Reducing Old-Age Social Exclusion:ROSEnet), καθώς και του «We CAN, Δράση Επιμόρφωσης Γονέων για τον κυβερνοεκφοβισμό». Από το 2007 ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια για το cyberbullying σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ημερίδες σε όλη την Ελλάδα και συμμετείχε με εργασίες και ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής σε συνέδρια που διοργανώθηκαν με το θέμα αυτό. Έλαβε επίσης μέρος σε δεκάδες διεθνή συνέδρια με εργασίες για το cyberbullying. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και διηγημάτων. 1.Το 2017 το βραβευμένο με έπαινο δοκίμιο με τίτλο «Αριστοτέλης ο μεγάλος σύγχρονος νους», συμπεριελήφθη σε βιβλίο της Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας με τίτλο «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης». 2. Είναι μία από τους συγγραφείς του βιβλίου «Cyberbullying through the new media-findings from an international network», edited by Peter K Smith and Georges Steffgen, Psychology Press Taylor and Francis Group, London and New York, 2013. 3.«Η γιαγιά Σοφία, ο μικρός Χαραλαμπούλης, το διαδίκτυο και το cyberbullying», Βασιλική Γκουντσίδου, Άννα Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου. Παιδικό παραμύθι, εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Μάϊος 2016 http://www.interfasol.eu/book/internet-and-cyberbullying/ Το link για τη μετάφραση στα Αγγλικά του παραμυθιού, στην ιστοσελίδα του INTERFASOL, του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενδογενεακή αλληλεγγύη. 4.Συμμετοχή με δύο διηγήματα στο Συλλογικό έργο, «Ασύνορες μνήμες», εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Δεκέμβρης 2017. 5.«Η Σίλια και ο Τάκης, ο Ρομποτάκης στο σχολείο του μέλλοντος», Παιδικό παραμύθι, εκδόσεις iWrite, Ιανουάριος 2019.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.