Γιώργος Αρβανιτίδης: Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Κυκλική Οικονομία, τα μεγάλα στοιχήματα του άυριο

Στην πράσινη επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία που είναι τα μεγάλα στοιχήματα» προκειμένου να προσαρμοστούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά σε ένα βιώσιμο, Πράσινο και Πιο Ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο εστίασε κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση του δικτύου «ΣΥΜΒΑΛΛΩ» ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης. Όπως μάλισταδιευκρίνισε αν αυτά τα στοιχήματα κερδηθούν, τότε θα αλλάξει όχι μόνο το παραγωγικό αλλά και το καταναλωτικό μοντέλο της χώρας.

1 δις ευρώ πόροι, πρέπει να κατευθυνθούν σε έρευνα και καινοτομία

«Η Ελλάδα υστερεί δραματικά στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, με επίδοση ίση με το 75% του Μέσου Όρου στην ΕΕ» αποκάλυψε ο κ. Αρβανιτίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη τα 2,5 δις εκ. ευρώ που δαπανήθηκαν για έρευνα και καινοτομία το 2020, την επόμενη πενταετία να διπλασιαστούν». Σύμφωνα μάλιστα με την «μετάφραση» των παραπάνω δεδομένων, 1 διςεκ. ευρώ πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  από το ΕΣΠΑ και τους Εθνικούς Πόρους πρέπει να κατευθυνθεί στην έρευνα και καινοτομία

Χρειάζονται ολοκληρωμένες πολιτικές «πράσινου» μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Όπως σημείωσε ο κ. Αρβανιτίδης «βρισκόμαστε δυστυχώς ενώπιον ενός εντελώς αντιφατικού φαινομένου, όπου Η.Π.Α.και Ε.Ε. συμπορεύονται μεν και συμφωνούν στην ανάγκη της «Πράσινης» Μετάβασης αλλά ανταγωνίζονται σκληρά ο ένας τον άλλον, με πιθανή κερδισμένη την ΚΙΝΑ»  Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι βεβαίως «λόγω ανταγωνισμού να μεταφερθούν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ» την ώρα που η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων χωρίς συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση, βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα» και σε πλήρη αντίθεση με ισχυρές οικονομίες όπως της Γερμανίας και Γαλλίας οι οποίες ενισχύουν τις δικές τους εθνικές βιομηχανίες εις βάρος των χωρών του Νότου.

Ανάγκη η «Πράσινη Ανάπτυξη» με συγχρηματοδότηση της πράσινης επιχειρηματικής καινοτομίας

Ο κ. Αρβανιτίδης περιέγραψε την αργή προσαρμογή της χώρας μας στην κυκλική οικονομία τονίζοντας τις αδυναμίες που παρατηρούνται στα συστήματα ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης πρώτων υλών αλλά και τις δυσλειτουργίες στην ανταπόκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου επισημαίνοντας την ανάγκη για Πράσινη Ανάπτυξη». Όπως ο ίδιος επισήμανε, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι «να δοθούν επιδοτήσεις για την προσαρμογή όλων των μεταποιητικών μονάδων της χώρας στις πλέον προηγμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές» κάτι που αποτελεί μία έμμεση παραγωγική ενίσχυση, απόλυτα συμβατή με τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.