Η ενηλικίωσή δεν είναι απαραίτητα ούτε η απόλυτη ελευθερία, ούτε η δυστυχία. Της Βασιλικής Μανδαλιανού

Η ενηλικίωση αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή κάθε ανθρώπου, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από τη νεανική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Παρά την κοινή αντίληψη ότι η ενηλικίωση συνδέεται με την απόκτηση απόλυτης ελευθερίας ή ακόμα και τη δυστυχία, η πραγματικότητα είναι πολυποίκιλη και πολυδιάστατη.

Δε ξέρω αλλά εκείνη τη στιγμή νιώθεις πως ανασάνεις πρώτη φορά πραγματικά, ύστερα από αυτά τα πολυσυζητημένα χρόνια της εφηβείας σου. Νιώθεις πως μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο, τους στόχους σου, δε νοιάζεσαι πια τόσο πολύ για τα όχι των γονιών, κάθεσαι έξω μέχρι ότι ώρα θες εσύ, αν είσαι τυχερός σπουδάζεις αυτό που θες ή βρίσκεις τη δική σου πορεία και όχι αυτή που θα ήθελαν οι γονείς σου και τα κοινωνικά πρότυπα. Η ενηλικίωση είναι μια περίοδος που φέρνει μεγάλες αλλαγές και ευκαιρίες.

Τα πρώτα χρόνια συνήθως είναι τα καλύτερα που έχεις ζήσει. Φλερτ, έρωτες, παιχνίδια, γνώσεις, ταξίδια, πρώτες δουλείες για το χαρτζιλίκι, απογαλάκτωση από τους δικούς σου.

Η αίσθηση αυτής της απόλυτης ελευθερίας μπορεί να είναι αναζωογονητική. Αυτές οι εμπειρίες συμβάλλουν στην αυτοανακάλυψη και στην εδραίωση της ταυτότητάς σου.

Κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τον εαυτό τους σε νέα πλαίσια και αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις και ευκαιρίες. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε γρήγορη ούτε γραμμική, και κάθε άνθρωπος την αντιμετωπίζει με μοναδικό τρόπο, βάσει των εμπειριών του, του περιβάλλοντος του και των προσδοκιών του.

Η ενηλικίωση φέρνει μαζί της αυξημένη αυτονομία και ελευθερία, καθώς οι άνθρωποι αποκτούν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αυτόνομα αποφάσεις και να διαμορφώνουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Ωστόσο, μαζί με αυτήν την αυτονομία έρχονται και νέες ευθύνες και προκλήσεις, όπως οι οικονομικές ευθύνες, η επαγγελματική ανέλιξη και οι σχέσεις με άλλους ενήλικες.

Ενώ η ενηλικίωση μπορεί να φέρει αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας καθώς ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του και επιτυγχάνει τους στόχους του, δεν αποτελεί απαραίτητα μια περίοδο απόλυτης ευτυχίας. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες μπορούν να προκύψουν, και η αντιμετώπισή τους μπορεί να απαιτεί ανθρώπινη ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την ενηλικίωση ως μια πολυδιάστατη διαδικασία που περιλαμβάνει τόσο θετικές όσο και δυσάρεστες εμπειρίες. Κάθε άνθρωπος βιώνει αυτήν τη διαδικασία με μοναδικό τρόπο, και η κατανόηση και η ανοχή προς τις διαφορετικές εμπειρίες των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενότητα και κατανόηση στην κοινωνία μας.

Για αυτό ας μη βάζουμε κουτάκια στα στάδια της ζωής, ας ζούμε τη κάθε στιγμή αποροφόντας σαν σφουγγάρια ότι έχει αυτή να μας προσφέρει. Δε ξέρω ποια θα είναι η καλύτερη στιγμή της δικής σας ζωής αλλά ξέρω πως έχετε να ζήσετε ένα rollercoaster συναισθημάτων, αποφάσεων, γνωριμιών, εντάσεων και φυσικά γέλιου.

https://www.instagram.com/psychologists_guide?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZDNlZDc0MzIxNw==

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.