Ισχυρές ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις για το τι προκαλεί εν τέλει την παραμόρφωση στα πυρηνόκαρπα έχει στα χέρια της η ερευνητική ομάδα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και εξειδικευμένη ακαρεολόγος Ελευθερία Καπαξίδου, παρουσίασε τα αποτελέσματα των πολύμηνων ερευνών, που κατέληξαν μεν πως η παραμόρφωση προκαλείται από την ύπαρξη ενός νέου είδους ακάρεου του γένους Eriophyes, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η παραμόρφωση προκαλείται 100% από τον συγκεκριμένο μικροοοργανισμό.
Όπως και να ‘χει το ενδεχόμενο η παραμόρφωση σε ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και πρόσφατα σε βερίκοκα να προκαλείται από ίωση, όπως το λεγόμενο μωσαϊκό της ροδακινιάς απομακρύνεται, κάτι... Πηγή