Τα προϊδιόκτητα ρολόγια Rolex και η πραγματική τους αξία

Αναρωτώμενος κανείς, ποια είναι η πραγματική αξία ενός καινούριου Rolex σε αντιδιαστολή με τα προϊδιόκτητα ρολόγια Rolex, θα πρέπει να λάβει υπόψη μια σειρά παραμέτρων, ώστε να έχει μια σφαιρική αντίληψη του θέματος. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ένα παράδοξο, καθώς η αγορά των προϊδιόκτητων ρολογιών έχει ανθίσει. Ο λόγος είναι, ότι η εταιρεία που έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας, έχει μειώσει την παραγωγή της, με αποτέλεσμα την πολυετή λίστα αναμονής για ένα ολοκαίνουριο ρολόι. 

Από την άλλη πλευρά και λόγω των προαναφερθεισών συνθηκών στα καταστήματα θα βρει κανείς οικονομικότερο ένα ρολόι, ενώ στην αγορά των προϊδιόκτητων θα το βρει πιο ακριβό. Αυτό γιατί ιδίως τα σπορ κομμάτια της συλλογής της Rolex είναι περιζήτητα και φεύγουν κυριολεκτικά σα ζεστό ψωμί. Με τη ζήτηση να διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την αξία, πραγματική και πλασματική, ενός ρολογιού, πριν καταλήξει κανείς στο ποσό που θα διαθέσει για την αγορά ενός ρολογιού, θα πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά είτε μιλάμε για καινούρια είτε για προϊδιόκτητα ρολόγια Rolex.

Rolex μεταχειρισμένα: Διαθεσιμότητα και ζήτηση, οι ρυθμιστικοί παράγοντες

Ακριβώς λόγω της άνθισης της αγοράς των προϊδιόκτητων ρολογιών και της ταυτόχρονης αυξημένης ζήτησης για rolex μεταχειρισμένα, υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα κομμάτια αλλά και ευρεία γκάμα όλων των μοντέλων, σε αντίθεση με τα καταστήματα. Μάλιστα στην αγορά των προϊδιόκτητων θα βρει κανείς ρολόγια της τρέχουσας γραμμής παραγωγής, αλλά και κομμάτια η παραγωγή των οποίων σταμάτησε λίγους μήνες ή και δεκαετίες πιο πριν. 

Υπάρχουν αρκετά ρολόγια της εταιρείας με πιστό κοινό με πραγματική ιστορική αξία, όπως Big Crown Submariner, τα διάσημα Daytona, Double Red Sea-Dweller ή και άλλα vintage ρολόγια, που κάνουν την καρδιά των θαυμαστών της εταιρείας να χτυπά στον ρυθμό της Rolex. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη vintage έκδοση κάποιων ρολογιών. Για παράδειγμα αν κάποιος ψάχνει το Daytona από ανοξείδωτο ατσάλι, που έχει επίσης ατσάλινη στεφάνη, τότε θα δυσαρεστηθεί. Η εταιρεία από το 2016 έπαυσε την παραγωγή του και έστρεψε την προσοχή της στη δημιουργία ρολογιών τεχνολογίας Cerachrom. Έτσι όποιος αναζητά στο διαδίκτυο «rolex μεταχειρισμένα» μπορεί να τα βρει μόνο στην αγορά των προϊδιόκτητων.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα περιζήτητα νεο-vintage μοντέλα ή κομμάτια με σύγχρονες αναφορές. Το ρολόι της 50ης επετείου του Submariner, γνωστού και ως Kermit, με την πράσινη στεφάνη του είναι περιζήτητο μεταξύ των συλλεκτών. Ομοίως και με τα Datejust II ή Day-Date II ή το τελευταία από Explorers των 36mm, που είναι δυσεύρετα, μην αφήνοντας περιθώριο επιλογής στους λάτρεις τους, που στρέφονται στην αγορά των προϊδιόκτητων.

Η διάρκεια ζωής ανασταλτικός παράγων για τα μεταχειρισμένα ρολόγια

Και αν νομίζει κανείς, ότι η διάρκεια ζωής ενός second hand ρολογιού μπορεί να αποτρέψει κάποιον από το να στραφεί στα μεταχειρισμένα ρολόγια, τότε πλανάται πλάνη οικτρά. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο φημίζεται η εταιρεία, αυτό είναι η διάρκεια των ρολογιών της. Από την αρχή της λειτουργίας της η εταιρεία φρόντισε να επικεντρώσει την προσοχή της στην παραγωγή κομματιών υψίστης ποιότητας και στην κατασκευή άψογων μηχανισμών. Η συντριπτική πλειοψηφία των ρολογιών κατασκευάζεται με συγκεκριμένο τρόπο για την άψογη απόδοση του χρόνου. Συνέχισαν δε να εξελίσσουν τον μηχανισμό των ρολογιών, ώστε να συνεχίσουν να κάνουν αυτό για το οποίο προορίζονται αψεγάδιαστα. Όσο τα ρολόγια συντηρούνται κατάλληλα, θα συνεχίσουν να δουλεύουν ακατάπαυστα. Επομένως δεν υπάρχει αντεπιχείρημα ως προς το τη διάρκεια και την ποιότητα λειτουργίας του ρολογιού.

Τελικά αξίζει ένα καινούριο Rolex;

Αυτή η ερώτηση απαντάται ανάλογα με τα ρίσκα, που είναι διατεθειμένος να λάβει κανείς για την απόκτηση του αγαπημένου του ρολογιού. Στην αγορά των προϊδιόκτητων ρολογιών υπάρχουν κι επιτήδειοι, που θα επιχειρήσουν να προωθήσουν απομιμήσεις ως γνήσια ρολόγια. Το ποσό που θα διαθέσει κανείς είναι αρκετά μεγάλο για να ‘χαραμιστεί’ σε μια απομίμηση. Ένας ασφαλής τρόπος είναι να στραφεί κανείς σε ένα έγκριτο ενεχυροδανειστήριο με αξιόπιστους εμπειρογνώμονες, ώστε αφενός να είναι βέβαιος, ότι αυτό που αγοράζει είναι γνήσιο, αφετέρου να μπορούν να απαντήσουν σε κάθε απορία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.