Δημήτρης Παπαστεργίου-Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ποιο είναι το όραμα και το σχέδιο του  “Δημάρχου της πιο έξυπνης πόλης” για ολόκληρη την Ελλάδα;

Συνέντευξη στον Λουκά Καβακόπουλο

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είναι επαγγελματίας στο χώρο των νέων τεχνολογιών και εξαιρετικά πετυχημένος Δήμαρχος Τρικάλων, καθώς τα Τρίκαλα επί της Δημαρχίας του χαρακτηρίστηκαν ως “η πιο έξυπνη πόλη της Ελλάδας” ενσωματώνοντας πολλές νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις. Τον ρωτήσαμε για το όραμα και τους στόχους του και αν μέσα από τη θέση του σήμερα, του δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσει ανάλογες συνθήκες για ολόκληρη την Ελλάδα…

Κύριε Παπαστεργίου, ως Δήμαρχος Τρικκαίων κάνατε δουλειά που συζητήθηκε σε όλο τον κόσμο, αφού πολλοί μιλούσαν, και μιλούν ακόμη, για τα Τρίκαλα ως πόλη “πρότυπο” στην τεχνολογική ανάπτυξη, κάτι που σας χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό και προσωπικά. Το πετυχημένο παρελθόν σας μας επιτρέπει λοιπόν να έχουμε αυξημένες προσδοκίες από την καινούργια σας θέση ως Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σας δίνονται όμως μέσα από το Υπουργείο παρόμοιες ευκαιρίες για να φέρετε το “καινούργιο” και σε όλη την Ελλάδα ή τα πράγματα είναι πιο δύσκολα εδώ;

Ήταν μεγάλη η τιμή που έγινε στο πρόσωπό μου από τον Πρωθυπουργό, να μου αναθέσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκτιμώντας τη δουλειά που είχε γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στα Τρίκαλα κάναμε όλοι μαζί, η δημοτική αρχή και οι δημότες μια κοινή προσπάθεια ώστε να αξιοποιήσουμε τα τεχνολογικά μέσα προς όφελος της καθημερινότητας όλων μας. Και πέτυχε. Ταυτόχρονα, υλοποιούνταν η άκρως επιτυχημένη πρωτοβουλία του ψηφιακού μετασχηματισμού για το σύνολο της χώρας με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Ακολουθώντας την ίδια πορεία,υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις και έργα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και την αλλάζουν προς το καλύτερο. Εμβληματικά έργα όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίουπου εκκρεμεί, το gov.gr, οι λειτουργίες του wallet, μια ποικιλία έργων που διευρύνουν τις δυνατότητες του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου όπως ο υπερυπολογιστής “Δαίδαλος” και οι μικροδορυφόροι, μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν χρόνιες παθογένειες όπως η κατάργηση έκδοσης πιστοποιητικών. Τεράστιες ευκαιρίες και παράλληλα τεράστιες προκλήσεις. Δεν σας περιγράφω μια εικόνα ανέφελη. Έχουμε αντίληψη της ευθύνης μας και των προσδοκιών των πολιτών και πολύ δρόμο ακόμη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε κανένας διαθέσιμος πόρος, κανένα τεχνολογικό μέσο να μην μείνει ανεκμετάλλευτο. 

Η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. σε θέματα ψηφιακής μετάβασης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI). Περνάμε μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Γιατί είμαστε σε τόσο κακή θέση;

Η σύγκριση είναι χρήσιμη αλλά κυρίως η σύγκριση που κάνουμε με το ίδιο μας το παρελθόν. Μην ξεχνάτε πόσα βήματα έχουν γίνει σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Προχωράμε μεθοδικά την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία ούτε μπορεί να γίνει αυτόματα. Αναλογιστείτε μόνο ότι όταν τέθηκε σε λειτουργία το gov.gr το 2020, οι πολίτες είχαν πρόσβαση σε501 ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου – τις οποίες αγνοούσαν κιόλας. Πλέον, έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 1754 ψηφιακές υπηρεσίες και έχουν πραγματοποιήσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο. Κάθε μέρα προστίθενται νέες υπηρεσίες, με τελικό στόχο την προσφορά όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου ψηφιακά έως το 2027. Όπως το λέω σχηματικά, το 2027 όλο το κράτος να είναι στο κινητό μας! 

Επίσης, από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους λειτουργεί το mAigov – Ψηφιακός Βοηθός, η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης του ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και μια από τις πρώτες πανευρωπαϊκά. Οι πολίτες του θέτουν ερωτήματα στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και στα αλβανικά για σχετικά με τη Δημόσια Διοίκηση θέματα και το mAigovαπαντά με πληροφορίες που αντλεί από τις υπηρεσίες του gov.gr και τις περισσότερες από 3364 διαδικασίες του MITOS. Επίσης, το mAigov μπορεί να εκτελεί και ενέργειες για λογαριασμό των πολιτών. Η αρχή έγινε με την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γάμου. Οι πολίτες ζητούν από το mAigov μέσω της εφαρμογής gov.gr για κινητά την ληξιαρχική πράξη γάμου τους και την παραλαμβάνουν αυτόματα στην προσωπική τους θυρίδα του πολίτη. Η Ελλάδα καθημερινά κάνει βήματα, και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Με ρωτούν ορισμένοι “γιατί δεν έχουμε γίνει ακόμα Εσθονία;” και τους εξηγώ ότι αυτές οι χώρες οικοδομήθηκαν από το μηδέν. Είναι πιο εύκολο να χτίσεις εξ αρχής κάτι παρά να παρέμβεις σε ριζωμένες δομές και αντιλήψεις. Έχουμε ως χώρα μια διαφορετική ιστορική πορεία και εντός αυτών των συνθηκών εργαζόμαστε και πορευόμαστε.

Πιστεύετε ότι η εφαρμογή MyCoast θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παραβάσεων στις ακτές;

Αναμφισβήτητα. Το MyCoast είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελεί ένα από τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τον τερματισμό των παράνομων καταλήψεων στις παραλίες και την απόδοση τους στους πολίτες. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες έχουν πλέοντη δυνατότητα όταν διαπιστώνουν παραβάσεις στις ακτές, να το καταγγέλλουν άμεσα και εύκολα από το κινητό τους. Με τη χρήση GPS εντοπίζουν στον χάρτη την παραλία που βρίσκονται και βλέπουν το περίγραμμα του χώρου που έχει νομίμως παραχωρηθεί. Αν ξαπλώστρες και ομπρέλες ξεπερνούν αυτόν τον χώρο ή με οποιοδήποτε τρόπο εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση, τότε οι πολίτες κάνουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες και οι αρμόδιας αρχές προχωρούν στην εξέταση τους.  Αλλά δε μένουμε μόνο σε αυτό, σε επόμενη φάση με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης θα γίνεται αυτόματος έλεγχος από τα πληροφοριακά συστήματα και θα έχουμε πλήρη κατατόπιση για τις παραβάσεις.Η τεχνολογία μας βοηθάει και στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διασφάλιση του σεβασμού των δημόσιων αγαθών. 

Υπάρχουν σίγουρα καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να φέρουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Αυτές όμως πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν, κάτι που το στενό φορολογικό πλαίσιο που απαιτεί από την πρώτη στιγμή μεγάλα πάγια έξοδα από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δεν το επιτρέπει ιδιαίτερα. Δεν θα πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στις νέες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν;

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει εμπράκτως την επιχειρηματικότητα. Από το 2019 έχει μειώσει πάνω από 50 φόρους και εισφορές. Ενδεικτικά θα αναφέρω τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 22%, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Συνδυαστικά με το ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος έχει φτάσει να είναι τριπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο, με τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθούκαλλιεργείται ένα θετικό κλίμα για τους πολίτες και το επιχειρείν. 

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες προσφέρουν σαφώς ευκαιρίες στον επιχειρηματικό κλάδο να επεκτείνει, να βελτιώσει, να εξελίξει τις δραστηριότητες του. Παράλληλα όμως δημιουργούν προκλήσεις οι οποίες σχετίζονται και με την ικανότητα των μικρότερων επιχειρήσεων να τις ενσωματώσουν και με το οικονομικό σκέλος αυτών. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με τη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»συνολικού προϋπολογισμού άνω των 440 εκατομμυρίων ευρώχιλιάδες επιχειρήσεις προχωρούν στην απόκτηση μέσων που συμβάλλουν στην ψηφιακή τους ωρίμανση. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» έχουν εγκριθεί πάνω από 60 χιλιάδες αιτήσεις για προμήθεια ψηφιακών εργαλείων ενώ με το «Ψηφιακές Συναλλαγές» πάνω από 120 χιλιάδες επιχειρήσεις προμηθεύονται ή αντικαθιστούν POS. Επιπλέον προχωρήσαμε στην αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» από τα 100 εκατομμύρια στα 145 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλύψουμε το σύνολο των σχεδίων που υποβλήθηκαν. Πρόκειται για σχέδια προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής με ισχυρές εμπορικές προοπτικές.

Η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ποικιλοτρόπως την επιχειρηματικότητα. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα δικαιότερο σύστημα εξατομικευμένου υπολογισμού φόρου με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιθυμούμε τεχνολογικές λύσεις που θα συμβάλλουν σε μια απλούστερη καθημερινότητα για τους πολίτες.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τι διακυβεύεται στις Ευρωεκλογές. Πάνω από το 75% της νομοθεσίας που ψηφίζεται στη Βουλή, σχετίζεται με πρωτοβουλίες που ξεκινούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά την ερχόμενη πενταετία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να διαχειριστεί περίπλοκες υποθέσεις με άμεσες συνέπειες και στη χώρα μας όπως η κλιματική κρίση, η αγροτική πολιτική, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό, η ψηφιακή μετάβαση. Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας απαρτίζεται από προσωπικότητες με κατάρτιση και εμπειρία στους τομείς τους οι οποίοι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τους Έλληνες πολίτες. Είναι  διαχρονικά η παράταξη που υπερασπίζεται τόσο την Ελλάδα στην Ευρώπη όσο και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. 

Την 9η Ιουνίου οι πολίτες είτε προσέλθουν στις κάλπες είτε ψηφίσουν επιστολικά έχουν την ευκαιρία να δώσουν ένα μήνυμα σταθερότητας και να εκφράσουν τη στήριξη τους στη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη μεταρρυθμιστική πορεία που μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Μια ισχυρή ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεπάγεται μια δυναμική  παρουσία της χώρας μας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.