Connected

Διεθνής ημέρα οικογένειας σήμερα! Η ανθρώπινη οικογένεια είναι μια θεσμοθετημένη βιο-κοινωνική μονάδα αποτελούμενη από δύο τουλάχιστον ενήλικα άτομα μη συγγενικά εξ αίματος καθώς και τα κατιόντα μέλη αυτών. Αυτή είναι η λεγόμενη «πυρηνική οικογένεια». Για πρώτη φορά ο όρος οικογένεια απαντάται σε βυζαντινά κείμενα και αποτελείται από δύο συνθετικά: το «οίκος» και το «γένος». Ο όρος «οίκος» σήμερα χρησιμοποιείται επίσημα μόνο για Βασιλικές Οικογένειες και το τζάκι, από το τουρκικό οτζάκ, για οικογένειες ευγενών. Την πολυπυρηνική οικογένεια την συναντάμε σε πολλές περιοχές του κόσμου όπως στην Κίνα και την Ινδία. Διαδεδομένη στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ως τα μέσα του 20ου αιώνα, αποτέλεσε τη μορφή της φαμίλιας στην οποία μεγαλώσαμε όταν ήμασταν παιδιά. Υποχρεωτικά στις γιορτές αλλά και σε αρκετές οικογενειακές ευκαιρίες μαζευόταν όλο το σόι σεμσελέ κουβεντιάζαμε, τρώγαμε, και διασκεδάζαμε. Ομολογουμένως γινόταν σχετική βαβούρα και η έκφραση αυτή σημαίνει το σόι, τη φάρα, την οικογένεια με πιο ευρεία έννοια. Αναντάν μπαμπαντάμ συγκεντρωνόμασταν στο σπίτι κυρίως των παππούδων και περνούσαμε ωραία χωρίς τηλεόραση, πλατφόρμες και τηλέφωνα. Αντί για μήνυμα στο κινητό, κινητοποιούσαν τα παιδιά για να πάνε να ειδοποιήσουν όλο το σόι για την ώρα και τον τόπο της συνάντησης. Όλοι μαζεμένοι, connected, είχαμε να μοιραστούμε πολλά. Και από την off-line εποχή περάσαμε στην online με αρκετούς πλέον να συμμετέχουν σε μια οικογένεια στο Google.

Με το όνομα connected εγκαινιάστηκε χθες στο Νόησις στη Θέρμη Θεσσαλονίκης μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, με θεματικές ενότητες: πρόσβαση στο διαδίκτυο από παντού, ίντερνετ των πραγμάτων, οι υπολογιστές που άλλαξαν την ιστορία, η εξέλιξη του ίντερνετ, κλπ. Και μια που σήμερα όλα τα μέλη της κάθε οικογένειας είναι connected διαδικτυακά, η έκθεση αυτή δίνει μια μοναδική ευκαιρία να είναι connected μεταξύ τους πραγματικά και να εξηγήσουν οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους πως ήταν η ζωή πριν το διαδίκτυο, τότε που μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς κινητό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.