Γιατί παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα ενώ υποχωρεί ο πληθωρισμός

(Πηγή: www.gnomionline.gr)

Η «μαγική εικόνα» με τον πληθωρισμό να πέφτει αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα να μένει έχει μια λογική εξήγηση που βρίσκεται μέσα στην πραγματική οικονομία.

Οι τιμές στα λεγόμενα τρόφιμα μακράς διαρκείας έρχονται με χρονοκαθυστέρηση καθώς τιμολογούνται σε προγενέστερο χρόνο από αυτόν που ανεβαίνουν στα ράφια. Ο λόγος δηλαδή για τον οποίο ο πληθωρισμός, τον περασμένο Ιανουάριο περιορίστηκε στο 7% ενώ ο δείκτης τροφίμων σκαρφάλωσε, ή καλύτερα παρέμεινε σκαρφαλωμένος, σε επίπεδα άνω του 15% είναι ο εξής: Οι τιμές σε δημητριακά, γαλακτοκομικά, και ειδικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενσωματώνουν την αύξησης του κόστους παραγωγής με χρονική υστέρηση από δύο έως τρεις ή… Πηγή (Πηγή: www.gnomionline.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.