Αγωγές κατά του Δημοσίου και παντός υπευθύνου ετοιμάζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος για το θέμα των ηλεκτρονικών πλατφορμών

Στα χέρια του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος βρίσκονται πολλαπλές διαμαρτυρίες για τα προβλήματα των «ηλεκτρονικών πλατφορμών», τα οποία δεν επιτρέπουν στους πολίτες να ολοκληρώσουν τη ρύθμιση των οφειλών τους και να σώσουν τις κατοικίες τους.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα:

Έχουμε επίσης καταγγελίες πως ενώ οι δανειολήπτες έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν την κατοικία τους, οι τράπεζες και οι σχετικές υπηρεσίες ακολουθούν τακτικές ώστε να μη μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τους οδηγούν πάλι σε πλειστηριασμό. Οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους «καθυστερούν» επί μήνες να εκδώσουν δοσολόγια αποπληρωμής της ρύθμισης των δανείων και χωρίς αυτά οι Τράπεζες αρνούνται να δεχτούν πληρωμές. Υπεύθυνο όμως τοποθετούν τον πολίτη που «καθυστερεί» -εξαιτίας τους- τις πληρωμές και του στέλνουν διαταγές πληρωμής και έξωσης. Καταστρατηγείται έτσι και δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4605/2019.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές (16/5/2023) είχαμε περιστατικό έκδοσης διαταγής πληρωμής, τελευταίο βήμα πριν την έξωση και τον πλειστηριασμό, σε δανειολήπτρια η οποία είχε κερδίσει δικαστικά τη ρύθμιση του δανείου της και την προστασία της κύριας κατοικίας της. Η αιτιολογία ήταν ότι η δανειολήπτρια δεν εξυπηρετούσε την αποπληρωμή των δόσεων της, ενώ στην πραγματικότητα η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν της επέτρεπε, με άγνωστο σφάλμα, να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων! Η συμπολίτισσα μας είχε αποστείλει μέσω του Συλλόγου μας και μήνες πριν, εξώδικο διαμαρτυρίας για αυτή την κατάσταση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, απαιτώντας τη διόρθωση του προβλήματος. (Τα στοιχεία της δανειολήπτριας είναι στη διάθεση του Συλλόγου και πρόκειται για κάτοικο Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, ενώ εμπλέκονται ως οφειλέτες ακόμη ένα άτομο που συνυπέγραψε για το δάνειο και ένας εγγυητής, οι οποίοι κινδυνεύουν και αυτοί με κατασχέσεις.)

Τα παραπάνω, είτε οφείλονται σε τεχνική και οργανωτική ανικανότητα των σχετικών υπηρεσιών, είτε είναι μεθόδευση ώστε να παγιδεύονται οι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση όμως αποκαλύπτουν το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο άμεσο μέλλον, ειδικά αν έχουμε στις ερχόμενες εκλογές μια σαρωτική νίκη των πολιτικών που στηρίζονται από τις Τράπεζες και τα funds: Ο πολίτης θα οδηγείται συνεχώς σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης και αδυναμίας να βρει λύσεις και θα χάνει τελικά το σύνολο της περιουσίας του, ακόμη και αν θα είναι ικανός να πληρώσει τις ρυθμίσεις του ή αν έχει ήδη εξοφλήσει μεγάλο μέρος των οφειλών του! Πρόκειται δηλαδή για την εφαρμογή του “δόγματος του σοκ” με σκοπό την υφαρπαγή της προσωπικής περιουσίας των πολιτών. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης ώστε να θέσει όρια απέναντι σε αυτή την κατάσταση και οι ολοένα και πιο εξαγριωμένες διαθέσεις των “funds”, δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε άλλη ερμηνεία.

Ως Σύλλογος προχωρήσαμε στο άμεσο παρελθόν σε επίσημες καταγγελίες προς τις ανώτατες πολιτειακές αρχές και σε έκδοση εξωδίκων προς τις σχετικές υπηρεσίες, ενώ έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά το θέμα με δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή μελετούμε τις ειδικές λεπτομέρειες του θέματος και θα προχωρήσουμε σε αγωγές κατά του Δημοσίου και των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, οφείλει να συνειδητοποιήσει την τεράστια ευθύνη της απέναντι στους πολίτες και να τους προστατεύσει από τη σύγχυση και την αδυναμία αντίδρασης απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας, της διαφαινόμενης αδικίας, της αδυναμίας οικονομικής προόδου και εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Μια κοινωνία σε ομηρία, όπως βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών που είναι δανειολήπτες, οδηγείται αναγκαστικά στο μαρασμό και την καταστροφή. Η πρόσκαιρη επικοινωνιακή «υπεροπλία» δίνει μεν αποτελέσματα στην κάλπη, όμως αυτά με τίποτα δεν θα μπορούν να καλύψουν την κοινωνική οργή που θα επακολουθήσει αν δεν δοθούν ουσιαστικές και δίκαιες λύσεις.

Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των συμπολιτών μας απέναντι στην κερδοσκοπία των προς στιγμήν “ισχυρών”. Ας θυμηθούν ότι «ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται».

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας
Θεσσαλονίκη, Καρατάσου 7, 54626, τηλ.: 2310 522 126

email: info@danioliptes.gr
email: press@danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.