Όλα γύρω από τον νέο τρόπο να ταξιδεύεις, το Bleisure

Καθώς κάποιος κάνει αμέριμνος τον περίπατό του στο κέντρο της Αθήνας ή περιηγούμενος στο πλοίο, που ακολουθεί το δρομολόγιο ραφήνα μυκονος, μπορεί να δει κανείς τουρίστες με φορητο υπολογιστή και ακουστικά. Εύλογα δημιουργείται η απορία: Δουλεύει; Πως; Γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι, ότι γίνεται και μάλιστα πρόκειται για μια ταξιδιωτική επιλογή, που εξαπλώνεται με ρυθμούς πανδημίας, θα λέγαμε (αν και η συγκεκριμένη λέξη πιθανόν να αποκλειστεί από το λεξιλόγιό μας για τραυματικούς λόγους).

Το bleisure ταξίδι αναφέρεται σε ταξίδια, που συνδυάζουν δραστηριότητες σχετικές και με τη δουλειά και με τις διακοπές ή τον ελεύθερο χρόνο εν γένει. Όταν για παράδειγμα κάποιος επισκέπτεται ένα μέρος για επαγγελματικούς λόγους, θα μπορούσε να εξασφαλίσει και λίγο χρόνο για να επισκεφθεί ορισμένα αξιοθέατα. Κεντρικός σκοπός των ταξιδιών αυτού του τύπου είναι και παραμένει επαγγελματικός. Υπάρχει όμως και η προσθήκη του στοιχείου της χαλάρωσης, που θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση. 

Τι θεωρείται bleisure;

Για να γίνει πιο κατανοητή η λογική αυτής της νέας τάσης, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ανέκαθεν η προσθήκη στοιχείων χαλάρωσης στον εργασιακό χώρο, θεωρούνταν ότι κάνει τους υπαλλήλους πιο αποδοτικούς. Αυτός ήταν και ο σκοπός του τραπεζιού ping pong στο γραφείο. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούσαν και άλλοι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι σε μια εταιρεία, όπως γυμναστήριο ή ειδικός χώρος για γιόγκα- με σύσταση από τον ΠΟΥ- εστιατόριο ή χώρος σίτισης κλπ. 

Ραφήνα Πάρος: Bleisure και στις Κυκλάδες

Ας εξειδικεύσουμε το bleisure και στον χώρο των ταξιδίων με το δρομολόγιο ραφήνα πάρος να δείχνει τον τρόπο, που αυτή η πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί. Αντιπροσωπευτικοί εκπρόσωποι αυτού του τρόπου ταξιδιών είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ψηφιακοί νομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι δε «δένονται» σε έναν χώρο, κάτι που τους επιτρέπει να είναι πιο ευέλικτοι και να εξερευνούν νέα μέρη στον ελεύθερο χρόνο, που τους αφήνει η εργασία τους. Έτσι μπορεί κάποιος να εργάζεται αλλά αντί να βρίσκεται σε 4 τοίχους, μπορεί να εργάζεται με θέα το καταγάλανο Αιγαίο. 

Αυτό ακριβώς είναι η πεμπτουσία του bleisure. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος μόλις τελειώσει τη δουλειά του, θα κάνει μια υπέροχη βουτιά για να ξεκουραστεί και θα περιηγηθεί στο νησί αναζητώντας νέες συγκινήσεις. Όλο αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Όσοι λόγω της φύσης της εργασίας τους, ταξίδευαν συχνά, διέθεταν και μέρος του χρόνου τους για να δουν τα αξιοθέατα του τόπου, που επισκέπτονταν. Η βασική διαφορά με το παρελθόν είναι, ότι τώρα η πρακτική αυτή υιοθετείται και από τις εταιρείες.

Η σύμμειξη εργασίας και προσωπικής ζωή

Η άνοδος του συγκεκριμένου τύπου ταξιδιών έρχεται σε μια περίοδο, όπου λόγω εκτεταμένης τηλεργασίας τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι πια δυσδιάκριτα. Πάρα πολλοί άνθρωποι φέρνουν τη δουλειά στον προσωπικό τους χώρο σε βαθμό, που δεν έχει επαναληφθεί. Αυτό είναι ευχή και κατάρα. Αφενός είναι οικονομικότερο για τον εργαζόμενο, αφού αφαιρεί το κόστος μετακίνησης, αφετέρου έχει μια μορφή εισβολής στον ιδιωτικό χώρο. Την ίδια στιγμή η υπερκόπωση χτυπά την πόρτα ειδικά στους νεότερους, καθώς εφόσον βρίσκονται στο σπίτι και για να δείξουν καλό πρόσωπο εργάζονται παραπάνω, απ’ ότι αν ήταν στο γραφείο. 

Η μίξη εργασίας και διακοπών στην Άνδρο

Ένα ιδανικό μέρος για bleisure θα μπορούσε να είναι η Άνδρος, καθώς το νησί με το δρομολόγιο ραφήνα άνδρος απέχει ελάχιστα από την Αθήνα. Η ιδέα θα μπορούσε να έχει γεννηθεί από Έλληνες, που είναι ειδήμονες στον συνδυασμό του τερπνού και του ωφέλιμου, ωστόσο όπως μαρτυρά και η λέξη μας ήρθε από το εξωτερικό. Τα όρια είναι δυσδιάκριτα, όχι μόνο μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αλλά και στα ταξίδια. Η εμπειρία δε διαφέρει πολύ άλλωστε, με όσα ζει κανείς βγαίνοντας από το πλοίο, όταν πηγαίνει στον προορισμό των διακοπών του. Για να είναι βέβαιος κανείς, ότι θα μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού, τα εργασιακά του καθήκοντα, σημαίνει ότι θα τηρεί το πρόγραμμά του αυστηρά. 

Όλη αυτή η λογική έχει δημιουργηθεί σε μια προσπάθεια των απανταχού εργαζομένων να ρυθμίσουν εκ νέου τα όρια της εργασίας και του διαθέσιμου για χαλάρωση χρόνου. Μόλις τελειώσει η συνάντηση με κάποιον αντιπρόσωπο στην επαρχία, ο υπάλληλος θα γυρίσει κατευθείαν στο ξενοδοχείο; Ή θα βρει και λίγο χρόνο, ίσως μια μέρα ακόμη για να περιηγηθεί στην πόλη;  

Ποιοι προτιμούν το bleisure ακολουθώντας το ραφήνα τήνος

Σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η φύση του κοινού, που ακολουθεί τη σύγχρονη αυτή τάση οι αριθμοί μίλησαν: 80% baby boomers, 81% Gen X και 90% millennials. Και μπορεί παρότι νεότεροι και οι τελευταίοι να έπαιρναν το δρομολόγιο ραφήνα τήνος για να απολαύσουν τα οφέλη της εργασίας σε ένα ήσυχο μέρος, στο οποίο έχουν πολλά να δουν, όταν τελειώσει η δουλειά. 

Όσο για το πως το αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και πάλι οι αριθμοί λένε την αλήθεια: Το 60% των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ενστερνίστηκε τη νέα πρακτική, ενώ η Ευρώπη ήδη το 2017 είχε δε μια αύξηση της τάξης του 47% συγκριτικά με το 2016. Τάση διαρκώς αυξανόμενοι. Όπως προαναφέρθηκε όλο αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια οι εργαζόμενοι να επαναπροσδιορίσουν τα όρια εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Όσο πιο ισορροπημένα είναι αυτά τα δύο, τόσο πιο ευχαριστημένοι από τη ζωή τους είναι οι άνθρωποι. Και όσο πιο ευχαριστημένοι ως άνθρωποι, τόσο πιο αποδοτικοί ως υπάλληλοι. Αυτό το τελευταίο είναι και το κίνητρο των εταιρειών για να αναφέρουν τα bleisure ταξίδια στις παροχές σε μια αγγελία πρόσληψης. Μια τέτοια παροχή λειτουργεί ως κίνητρο για τους επιδέξιους και ικανούς υπαλλήλους.

Και το island hopping στο πρόγραμμαΨηφιακός νομάς ή bleisure ταξιδιώτης, ότι από τα δύο κι αν είναι κανείς, η ουσία είναι ότι διαθέτει το μονό προνόμιο του εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος. Κυριολεκτικά, αφού καθένας επιλέγει ποιο θα είναι το σκηνικό, που θα τον εξυπηρετήσει. Ο υπάλληλος έχει μεγάλη ελευθερία να ορίσει το πρόγραμμά του και να οργανώσει το ταξίδι του. Μετά από μια σύσκεψη στην Πάρο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ακολουθήσει το paros tinos, ώστε να εξερευνήσει το ηφαιστειογενές νησί, προτού πάρει τον δρόμο του γυρισμού από εκεί για την πρωτεύουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.